fbpx
 

Μαγνητική Τομογραφία Καρδιάς

Η Μαγνητική Τομογραφία Καρδιάς (CMR) αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο της σύγχρονης καρδιολογίας. Είναι μια εξέταση χωρίς τη βλαβερή ακτινοβολία για τον ασθενή και με χρήση μιας σίγουρης παραμαγνητικής ουσίας, το γαδολίνιο, χωρίς τον κίνδυνο νεφροτοξικότητας που συνοδεύει τα ιωδιούχα σκιαγραφικά.
Η Μαγνητική Τομογραφία Καρδιάς προσφέρει μια ολιστική προσέγγιση του καρδιολογικού ασθενούς, δίνοντας μια πλήρη εικόνα του καρδιαγγειακού μας συστήματος – γι’ αυτό και χαρακτηρίζεται και ως “One-Stop-Shop”, δηλαδή υπηρεσία μίας στάσης.

Τι κάνει τη Μαγνητική Τομογραφία Καρδιάς να ξεχωρίζει;

Η Μαγνητική Τομογραφία Καρδιάς έχει τη μέγιστη ακρίβεια στον προσδιορισμό της καρδιακής μορφολογίας και λειτουργίας, πληροφορίες απαραίτητες για τον καθορισμό της σωστής θεραπείας καρδιαγγειακών ασθενών.

Επιπλέον, έχει την πιο υψηλή ευαισθησία, αλλά και ειδικότητα, από κάθε άλλη μη επεμβατική μέθοδο για την αξιολόγηση μιας σημαντικής για τον ασθενή στεφανιαίας νόσου (90% ευαισθησία, 90 % ειδικότητα). Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι δίνει σχεδόν απόλυτη σιγουριά στον θεράποντα ιατρό, για το αν ο ασθενής πάσχει ή όχι από σημαντική στένωση των αγγείων που αιματώνουν την καρδιά.

Τέλος, είναι η μοναδική, αναίμακτη απεικονιστική μέθοδος που προσφέρει χαρακτηρισμό του καρδιακού μυός σε επίπεδο ιστού, κάνοντας την απαραίτητη εξέταση στη διερεύνηση όλων των μυοκαρδιοπαθειών.

Σε ποιους απευθύνεται

Η Μαγνητική Τομογραφία Καρδιάς απευθύνεται σε όλους τους ασθενείς με πιθανό καρδιαγγειακό πρόβλημα. Μάλιστα, σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες, η Μαγνητική Τομογραφία Καρδιάς έχει επίδραση στην αντιμετώπιση του ασθενούς στο 60 % (!) των περιπτώσεων. Με τη χρήση σύγχρονων μηχανημάτων με ευρεία διάμετρο, καθώς και με τη βοήθεια υποστηρικτών εργαλείων, όπως μουσική κατά τη διάρκεια της εξέτασης, γίνεται εφικτό να εξεταστούν ακόμη και ασθενείς με έντονη κλειστοφοβία.

Επίσης, σημαντικό είναι ότι, υπό ορισμένες συνθήκες, όλοι οι νεότεροι εμφυτεύσιμοι βηματοδότες αλλά και απινιδωτές μπορούν να μπουν με ασφάλεια στον χώρο του μαγνητικού τομογράφου.

Η διαδικασία της εξέτασης

Αρχικά τοποθετείται ένας περιφερειακός φλεβοκαθετήρας για την ενδοφλέβια έγχυση του γαδολινίου, δηλαδή της παραμαγνητικής ουσίας που βοηθάει στην ανίχνευση αλλοιώσεων του καρδιακού μυός.

Έπειτα, ο ασθενής μπαίνει στο μαγνητικό τομογράφο και ξεκινάει η εξέταση. Με τη βοήθεια ηλεκτροκαρδιογραφήματος γίνεται η παρακολούθηση του ασθενούς, αλλά και ο συγχρονισμός της καρδιακής λειτουργίας με τη λήψη εικόνων.

Η εξέταση διαρκεί 40 με 50 λεπτά, όπου ο ασθενής θα πρέπει να ακολουθεί αναπνευστικές εντολές των 8 με 12 δευτερολέπτων.

Γιατί να κάνω τη συγκεκριμένη εξέταση;

Η Μαγνητική Τομογραφία Καρδιάς μπορεί να δώσει λύσεις σε πολλά σημαντικά κλινικά ερωτήματα, όπου οι άλλες εξετάσεις αδυνατούν. Οφέλη για τον ίδιο τον ασθενή έγκεινται στην:

  1. Διαλεύκανση της αιτιολογίας μιας δομικής μυοκαρδιοπάθειας και καθοδήγηση της κατάλληλης θεραπείας.
  2. Ανεύρεση μυοκαρδίτιδας και περικαρδίτιδας, δηλαδή φλεγμονής στον καρδιακό μυ και στον σάκο που περιβάλλει την καρδιά.
  3. Μέγιστη διακριτική ικανότητα για τη λειτουργική αξιολόγηση της αιμάτωσης του καρδιακού μυός και ανεύρεση κλινικά σημαντικής στεφανιαίας νόσου που απαιτεί θεραπεία.
  4. Αξιολόγηση βιωσιμότητας του μυοκαρδίου για τη σωστή απόφαση διάνοιξης μιας στεφανιαίας αρτηρίας.
  5. Ανεύρεση αρρυθμιογόνου εστίας και καθοδήγηση μιας επιτυχημένης κατάλυσης.
  6. Απουσία επιβλαβούς ακτινοβολίας και του εν δυνάμει νεφροτοξικού σκιαγραφικού της αξονικής τομογραφίας.

30 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ