● TEST ΕΛΙΚΟΒΑΚΤΗΡΙΔΙΟΥ
● ΚΟΛΟΝΟΣΚΟΠΗΣΗ
● ΓΑΣΤΡΟΣΚΟΠΗΣΗ
Το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού (Helicobacter Pylori) είναι ένα βακτήριο που μπορεί να προσβάλλει την στομαχική κοιλότητα. Όταν το βακτήριο αποικίσει το στομάχι μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή, γαστρίτιδα, έλκος στομάχου ή δωδεκαδακτύλου έως και κακοήθεια.
Το τεστ αναπνοής για την ανίχνευση του H.Pylori είναι μια μη επεμβατική, υψηλής διαγνωστικής ακρίβειας εξέταση υπό την προϋπόθεση ότι δεν έχετε λάβει αντιβίωση ή χάπι για το στομάχι της κατηγορίας των αναστολέων αντλίας πρωτονίων, για τουλάχιστον τέσσερις εβδομάδες πριν.
Η εξέταση πραγματοποιείται σε δύο βήματα με μεσοδιάστημα μισής ώρας κατά τα οποία θα σας ζητηθεί να εκπνεύσετε μέσα από ένα καλαμάκι σε δύο σωληνάρια κάθε φορά. Μετά το πρώτο φύσημα πίνετε 200ml χυμού πορτοκαλιού και το διάλυμα που περιέχει τον σημασμένο άνθρακα ο οποίος θα «βάψει» το μικρόβιο, αν υπάρχει. Κατόπιν, τα δείγματα αποστέλλονται σε εξειδικευμένο εργαστήριο για ανάλυση.
Για μια πιο αξιόπιστη και ολοκληρωμένη διάγνωση, παρακαλείσθε να προσκομίζετε σε κάθε εξέτασή σας, το αποτέλεσμα της προηγούμενης εξέτασης, ώστε να γίνεται σύγκριση των αποτελεσμάτων.
Για την πραγματοποίηση της εξέτασης απαιτείται συγκεκριμένη προετοιμασία, την οποία μπορείτε να δείτε αναλυτικά εδώ.
Κολονοσκόπηση ονομάζεται η ενδοσκόπηση του κατώτερου πεπτικού σωλήνα και πιο συγκεκριμένα, του παχέος εντέρου και του τελικού τμήματος του λεπτού εντέρου, που ονομάζεται τελικός ειλεός. Διαρκεί 20 με 30 λεπτά και κατά τη διάρκειά της ο γαστρεντερολόγος εισάγει στον πρωκτό του εξεταζόμενου ένα ειδικό ενδοσκόπιο, το κολονοσκόπιο, και το προωθεί κατά μήκος του παχέος εντέρου ως και τον τελικό ειλεό. Απαραίτητος είναι ο επιμελής καθαρισμός του εντέρου σύμφωνα με τις οδηγίες που περιγράφονται λεπτομερώς στο έντυπο προετοιμασίας και αφορούν στη δίαιτα των προηγούμενων ημερών και στον τρόπο λήψης του καθαρτικού. Η εξέταση πραγματοποιείται κατόπιν ενδοφλέβιας χορήγησης καταστολής (μέθη), για την καλύτερη ανοχή του εξεταζόμενου.
Ο καρκίνος του παχέος εντέρου αποτελεί παγκοσμίως τη 2η αιτία θανάτου και στα αρχικά του στάδια δεν εμφανίζει συμπτώματα. Για τον λόγο αυτό, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει θεσπίσει τον προληπτικό έλεγχο του παχέος εντέρου μετά την ηλικία των 45 ετών στον γενικό πληθυσμό που δεν εμφανίζει κάποιο ύποπτο σύμπτωμα.
Οι κυριότεροι λόγοι για τους οποίους ο ιατρός σας θα σας προτείνει την κολονοσκόπηση είναι:
1. Αίμα στα κόπρανα
2. Αλλαγή στις συνήθειες του εντέρου
3. Χρόνιο διαρροϊκό σύνδρομο
4. Χρόνια δυσκοιλιότητα που δεν απαντά σε διαιτητικές προσαρμογές
5. Διερεύνηση αναιμίας
6. Πόνος στην κοιλιά και τον πρωκτό
7. Σύνδρομο δυσαπορρόφησης
8. Οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του παχέος εντέρου
Μετά την εξέταση, αν έχει χορηγηθεί μέθη, θα πρέπει να αποφύγετε την οδήγηση, εργασιών που απαιτούν προσήλωση σκέψης ή ακέραια αντανακλαστικά και τη λήψη αλκοόλ.
Για μια πιο αξιόπιστη και ολοκληρωμένη διάγνωση, παρακαλείσθε να προσκομίζετε σε κάθε εξέτασή σας, το αποτέλεσμα της προηγούμενης εξέτασης, ώστε να γίνεται σύγκριση των αποτελεσμάτων.
Για την πραγματοποίηση της συγκεκριμένης εξέτασης απαιτείται ειδική προετοιμασία, και διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο αναλόγως πάντα από την ηλικία, τα υπάρχοντα νοσήματα και άλλα. Για την ορθότερη και ασφαλέστερη για εσάς ολοκλήρωση της εξέτασης, παρακαλώ επικοινωνήστε με τη γραμματεία του Διαγνωστικού μας Κέντρου στο 210 2717066.
Να ενημερώνετε πάντα για τυχόν αλλεργίες ή φαρμακευτική αγωγή.
Για περισσότερες πληροφορίες ενημερωθείτε από τον υπεύθυνο Γαστρεντερολόγο.
Η γαστροσκόπηση είναι η εξέταση εκλογής για τον έλεγχο του ανώτερου πεπτικού σωλήνα, ο οποίος περιλαμβάνει τον οισοφάγο, το στομάχι και την 1η μοίρα του λεπτού εντέρου που ονομάζεται 12/δάκτυλο. Διαρκεί λίγα λεπτά, είναι εύκολη και σχετικά ανώδυνη εξέταση και πραγματοποιείται μετά από ψεκασμό του λαιμού του εξεταζόμενου με διάλυμα ξυλοκαϊνης και χορήγηση ενδοφλέβιας καταστολής, γνωστής ως μέθη.
Κατά τη διάρκεια της γαστροσκόπησης ο γαστρεντερολόγος εισάγει το ενδοσκόπιο από το στόμα του εξεταζόμενου και το προωθεί διαδοχικά διαμέσου του οισοφάγου στο στομάχι και στο 12/δάκτυλο ελέγχοντας τον βλεννογόνο, το εσωτερικό τοίχωμα των οργάνων, για τυχόν βλάβες όπως φλεγμονή, πληγές ή όγκους.
Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους ο γιατρός σας θα συστήσει τη γαστροσκόπηση. Οι συχνότεροι είναι:
1. Καούρες, ξινίλες ή οπισθοστερνικό καύσος
2. Μαύρα κόπρανα
3. Δυσπεπτικά ενοχλήματα
4. Επίμονος πόνος στο άνω τμήμα της κοιλιάς
5. Ναυτία ή έμετοι που διαρκούν για μεγάλο χρονικό διάστημα
6. Χρόνιο διαρροϊκό σύνδρομο
7. Δυσφαγία ή αίσθημα ότι το φαγητό κολλάει στον λαιμό
8. Διερεύνηση αναιμίας που συνοδεύεται από χαμηλό σίδηρο ή χαμηλή τιμή βιταμίνης Β12.
9. Σύνδρομο δυσαπορρόφησης (π.χ. κοιλιοκάκη).
10. Ιστορικό πεπτικού έλκους, καρκίνου στομάχου, κίρρωσης, οισοφάγου Barrett κλπ
Κατά τη διαδικασία της γαστροσκόπησης ο ιατρός μπορεί να πάρει βιοψίες , μικρά δείγματα ιστού, από τον βλεννογόνο του οισοφάγου, του στομάχου και του δωδεκαδάκτυλου. Η βιοψία λαμβάνεται για πολλούς λόγους όπως η διευκρίνηση των χαρακτηριστικών μιας αλλοίωσης του ανώτερου πεπτικού συστήματος ή για την αναζήτηση παρουσίας του ελικοβακτηρίδιου του πυλωρού ενός μικροβίου που έχει ενοχοποιηθεί για τη δημιουργία γαστρίτιδας και ελκών.
Μετά την εξέταση αν έχει χορηγηθεί μέθη καλό είναι να υπάρχει κάποιος συνοδός που θα σας μεταφέρει σπίτι. Επίσης, η επίδραση της μέθης διαρκεί κάποιες ώρες και μετά την εξέταση για αυτό θα πρέπει να αποφύγετε την οδήγηση, τον χειρισμό μηχανημάτων και να την κατανάλωση αλκοόλ.
Για μια πιο αξιόπιστη και ολοκληρωμένη διάγνωση, παρακαλείσθε να προσκομίζετε σε κάθε εξέτασή σας, το αποτέλεσμα της προηγούμενης εξέτασης, ώστε να γίνεται σύγκριση των αποτελεσμάτων.
Για την πραγματοποίηση της εξέτασης απαιτείται συγκεκριμένη προετοιμασία, και διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο αναλόγως πάντα από την ηλικία, τα υπάρχοντα νοσήματα και άλλα. Για την ορθότερη και ασφαλέστερη για εσάς ολοκλήρωση της εξέτασης, μπορείτε να επικοινωνήσετε με τη γραμματεία του Διαγνωστικού μας Κέντρου στο 210 2717066.
Να ενημερώνετε πάντα για τυχόν αλλεργίες ή φαρμακευτική αγωγή.
Για περισσότερες πληροφορίες ενημερωθείτε από τον υπεύθυνο Γαστρεντερολόγο.