Σακχαρώδης Διαβήτης: Η μέθοδος του πιάτου
Γράφει η ομάδα της Ιατρικής Πίστης
Η διατροφή για την αντιμετώπιση του διαβήτη θα πρέπει να είναι κατάλληλα σχεδιασμένη από κλινικό διατροφολόγο, ο οποίος θα λάβει υπόψη τη διατροφική κατάσταση του ατόμου, τις ενεργειακές του ανάγκες, τη φαρμακευτική αγωγή καθώς και τους θεραπευτικούς στόχους.
Για τα λαχανικά
- Χρησιμοποιήστε το 1/2 του πιάτου σας για λαχανικά.
- Τα φρέσκα λαχανικά, πλυμένα και ωμά ή ελαφρά βρασμένα στον ατμό, προσθέτουν βιταμίνες, μεταλλικά στοιχεία και φυτικές ίνες στη διατροφή σας.
- Οι σούπες και οι σαλάτες είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να εμπλουτίσετε με λαχανικά τη διατροφή σας.
- Χρησιμοποιήστε απλές σάλτσες σαλάτας φτιαγμένες με χυμό λεμονιών, μηλίτη, βαλσάμικο ξίδι και ελαιόλαδο σε μικρές ποσότητες.
Καλό είναι η σαλάτα να καταναλώνεται στην αρχή του γεύματος και αφού τελειώσει να προχωράμε στην κατανάλωση του υπόλοιπου γεύματος, όπως κάνουμε σε ένα εστιατόριο. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα καλύτερα μεταγευματικά σάκχαρα.
Για τo κρέας
- Χρησιμοποιήστε το 1/4 του πιάτου σας για άπαχα κρέατα, πουλερικά και ψάρια.
- Το άπαχο μοσχάρι, το χοιρινό κρέας, το αρνί, το κοτόπουλο χωρίς δέρμα και η γαλοπούλα, τα προϊόντα σόγιας και τα ψάρια παρέχουν πρωτεΐνες. Ψήστε τα, μαγειρέψτε τα στον ατμό. Γαρνίρετε με χυμό λεμονιών, σκόρδο ή φρέσκια ντομάτα.
Για τα σιτηρά, το ψωμί και το άμυλο
- Δεν πρέπει να παραλείπονται οι υδατάνθρακες από τα σιτηρά απλά πρέπει αυτοί να περιλαμβάνουν και φυτικές ίνες.
- Χρησιμοποιήστε το 1/4 του πιάτου σας για 1 φλιτζάνι αμυλούχων τροφών (καστανό ρύζι, ψωμί, μακαρόνια).
- Το καστανό ρύζι, το μαύρο ή πολύσπορο ψωμί, τα ζυμαρικά ολικής αλέσεως και οι πατάτες είναι πλούσια σε ενέργεια. Μετατρέπονται σε σάκχαρα στο σώμα σας.
- Στο μεσημεριανό και στο βραδινό δίνουμε 45 – 50 γρ. υδατανθράκων περίπου ανάλογα με τις ανάγκες του ασθενούς.
Για τα λίπη
- Χρησιμοποιήστε κατά προτίμηση ελαιόλαδο στα γεύματά σας και τρώτε ψάρια πλούσια σε Ω3 λιπαρά οξέα, που έχουν καρδιοπροστατευτική δράση και ελαττώνουν τα τριγλυκερίδια.
- Καλό είναι να καταναλώνουμε τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα ψάρια με έμφαση στα λιπαρά ψάρια, όπως ο γαύρος και η σαρδέλα.
-
Σακχαρώδης Διαβήτης: Η μέθοδος του πιάτου
Γράφει η ομάδα της Ιατρικής Πίστης Η διατροφή για την αντιμετώπιση...
-
Ίλιγγος και ζάλη: τα αίτια και η διάγνωση
Γράφουν: Βασίλειος Γρηγορίου, Ωτορινολαρυγγολόγος, επιστ. Συνεργάτ...
-
Τι να προσέξουν οι γονείς για ένα ασφαλές καλοκαίρι
Γράφει η Ευαγγελία Κυριτσά Παιδίατρος, Επιστημ. Συνεργάτης Ιατρικ...