Οι 10 σημαντικότερες εξετάσεις για την υγεία της γυναίκας
Γράφει η Ομάδα της Ιατρικής Πίστης
Η Πρόληψη είναι αναμφισβήτητα το «Α» και το «Ω» για την καλή υγεία του οργανισμού μας. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 8 Μαρτίου, έχουμε συγκεντρώσει για εσάς τις 10 βασικότερες εξετάσεις που συστήνονται από τους ειδικούς, προκειμένου να έχετε τον έλεγχο της υγείας σας …στα χέρια σας!
1. Έλεγχος της αρτηριακής πίεσης:
Όλες οι γυναίκες άνω των 18 πρέπει να μετρούν την αρτηριακή τους πίεση τουλάχιστον μία φορά τον χρόνο. Τα καρδιαγγειακά νοσήματα αποτελούν την πρώτη αιτία θανάτου στις γυναίκες και η υψηλή αρτηριακή πίεση είναι σημαντικός παράγοντας κινδύνου.
2. Έλεγχος θυρεοειδούς:
Η κατάσταση του θυρεοειδούς αξιολογείται με εξέταση αίματος και πολλές φορές συστήνεται και υπερηχογράφημα θυρεοειδούς. Αν υπάρχει ιστορικό θυρεοειδοπάθειας στην οικογένεια, μην αμελείτε να παρακολουθείτε την κατάσταση του θυρεοειδούς σας.
3. Μέτρηση σακχάρου:
Αφορά περισσότερο τις γυναίκες μεταξύ 40 και 70 που είναι υπέρβαρες ή παχύσαρκες και διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο διαβήτη. Ο έλεγχος των επιπέδων σακχάρου στο αίμα πρέπει να γίνεται μια φορά τον χρόνο, στο πλαίσιο ενός προληπτικού ελέγχου υγείας που περιλαμβάνει εξετάσεις ούρων και αίματος.
4. Μέτρηση λιπιδίων:
H μέτρηση των ολικών λιπιδίων στο αίμα δίνει λίγες πληροφορίες για τη μεταβολική κατάσταση του οργανισμού. Έτσι, σε περίπτωση διαταραχής, είναι σημαντικό να μετρηθούν σε πρώτη φάση τα τριγλυκερίδια, η HDL και η LDL χοληστερόλη του οργανισμού. Ο έλεγχος των λιπιδίων είναι απαραίτητος για κάθε γυναίκα μετά την ηλικία των 45 ετών.
5. Έλεγχος της αρτηριακής πίεσης:
Μπορεί να εντοπιστεί με εξέταση αίματος και σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος θα πρέπει να γίνει περαιτέρω βιοχημικός έλεγχος, ώστε να εντοπιστεί η ακριβής αιτία και μορφή της αναιμίας.
6.Τεστ Παπανικολάου:
Το Τεστ Παπ είναι η πιο διαδεδομένη εξέταση παγκοσμίως για την ανίχνευση δυσπλασιών και προκαρκινικών καταστάσεων καθώς και για την πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.
7. Μαστογραφία και Υπέρηχος μαστού:
Η μαστογραφία είναι η σημαντικότερη μέθοδος όσον αφορά τη διάγνωση του καρκίνου του μαστού και συνίσταται να γίνεται ετησίως. Η 1η μαστογραφία πρέπει να γίνεται σε ηλικία έως 40 χρονών και αποτελεί τη μαστογραφία αναφοράς για το μέλλον. Οι γυναίκες ηλικίας 50-74 ετών πρέπει νακάνουν μαστογραφία κάθε δύο χρόνια. Το υπερηχογράφημα βοηθάει συμπληρωματικά το γιατρό να ελέγξει τον μαστό, να καθορίσει τυχόν ευρήματα και να καθοριστεί η παρακολούθηση ή ο περαιτέρω έλεγχος.
8. Μέτρηση οστικής πυκνότητας:
Αφορά τις γυναίκες άνω των 65 και πρέπει να γίνεται κάθε δύο χρόνια αν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό οστεοπόρωσης ή ιστορικό καταγμάτων, διαφορετικά κάθε 10ετία. Πρόκειται για μία απλή και γρήγορη εξέταση που συστήνεται να συνοδεύεται και από εξέταση αίματος για τον έλεγχο των επιπέδων βιταμίνης D3 και ασβεστίου.
9. Προσυμπτωματικός έλεγχος για τον καρκίνο του παχέος εντέρου:
Θα πρέπει να ξεκινά στην ηλικία των 45 έως 50 ετών και να επαναλαμβάνεται κάθε 5 χρόνια περίπου, εκτός αν ο γιατρός δώσει διαφορετική σύσταση. Η πιο βασική εξέταση είναι η κολονοσκόπηση, ενώ υπάρχουν και άλλες εξετάσεις που μπορεί να συστηθούν ή να χρειαστούν.
10. Έλεγχος Δέρματος:
Οι ενήλικες γυναίκες πρέπει να εξετάζουν το δέρμα τους κάθε μήνα στο σπίτι, αναζητώντας τυχόν νέους σπίλους (ελιές) ή αλλαγές σε υπάρχοντες σπίλους, καθώς και άλλες δερματικές αλλοιώσεις. Οποιαδήποτε αλλαγή και οποιοδήποτε ύποπτο σημάδι στο δέρμα θα πρέπει να μας οδηγήσει στο δερματολόγο
-
Σακχαρώδης Διαβήτης: Η μέθοδος του πιάτου
Γράφει η ομάδα της Ιατρικής Πίστης Η διατροφή για την αντιμετώπιση...
-
Ίλιγγος και ζάλη: τα αίτια και η διάγνωση
Γράφουν: Βασίλειος Γρηγορίου, Ωτορινολαρυγγολόγος, επιστ. Συνεργάτ...
-
Τι να προσέξουν οι γονείς για ένα ασφαλές καλοκαίρι
Γράφει η Ευαγγελία Κυριτσά Παιδίατρος, Επιστημ. Συνεργάτης Ιατρικ...