fbpx
Φλεβίτιδα

Κιρσοί – Φλεβίτιδα: H σύγχρονη αντιμετώπιση

Γράφει ο Ιωάννης Τσάγκος MSc
Αγγειοχειρουργός, Επιστημονικός Συνεργάτης Ιατρικής Πίστης

Οι κιρσοί είναι οι παθολογικά διατεταμένες φλέβες που διαγράφονται ανάγλυφα στα πόδια. Είναι γνωστοί ως “φλεβίτες” ή “φλεβίτιδα” και  αποτελούν συχνό πρόβλημα μεγάλης μερίδας του γυναικείου κυρίως πληθυσμού.

Η πάθηση ονομάζεται χρόνια φλεβική ανεπάρκεια και εκτός του αισθητικού προβλήματος προκαλεί έντονα συμπτώματα όπως αίσθημα καύσου και βάρους καθώς και οίδημα. Υπάρχει επίσης αυξημένη πιθανότητα να αναπτυχθεί θρόμβωση στο σημείο του κιρσού που χωρίς θεραπεία μπορεί ναa επεκταθεί στις εν τω βάθει φλέβες. Φλεβική ανεπάρκεια ουσιαστικά σημαίνει ότι το αίμα που είναι μέσα στο φλεβικό δίκτυο δεν προωθείται προς την καρδιά, αλλά λιμνάζει μέσα στους κιρσούς, δηλαδή στις δια τεταμένες-ξεχειλωμένες φλέβες.

Παράγοντες κινδύνου

Παράγοντες κινδύνου αποτελούν η πολύωρη συχνή ορθοστασία, η ακινησία, η παχυσαρκία, η επιλογή στενών ρούχων στην καθημερινότητα, ενώ ειδικά στις γυναίκες σημαντικό ρόλο παίζουν και οι ορμονικές μεταβολές (εγκυμοσύνη, λήψη αντισυλληπτικών, εμμηνόπαυση κ.ά.)

Σύγχρονη αντιμετώπιση

Η σύγχρονη αντιμετώπιση τους με νέες ενδαγγειακές τεχνικές και σκληροθεραπεία αφρού, επιτρέπουν την αποφυγή της γενικής αναισθησίας και της κλασικής εγχείρησης σαφηνεκτομής που συνεπάγεται χειρουργικές τομές, αιματώματα και οίδημα στο πόδι. Όλες οι νέες τεχνικές που όμως εφαρμόζονται επί δεκαετίες στηρίζονται στην προώθηση ενός καθετήρα μέσα στην φλέβα μόνο μέσω ενός τρυπήματος με μία ειδική βελόνα. 

Οι ενδαγγειακές τεχνικές που κυρίως εφαρμόζονται στην Ελλάδα είναι η κατάλυση με ραδιοσυχνότητες (RF ablation) και η κατάλυση με laser (Laser ablation). Γίνονται από εξειδικευμένους  αγγειοχειρουργούς σε χώρο χειρουργείου με τοπική αναισθησία και δεν απαιτείται νοσηλεία του ασθενούς.

Συμπληρωματικά στη θεραπεία αυτή μπορεί να γίνει σκληρυντική θεραπεία σε κλάδους που έχουν απομείνει ή υποτροπιάσει η οποία με την τεχνική του αφρού έχει πολύ καλύτερα αποτελέσματα από τις παλαιότερες τεχνικές.

Ιωάννης Φ. Τσάγκος: Σπούδασε Ιατρική στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (1998-2004). Έλαβε τον τίτλο της ιατρικής ειδικότητας της Αγγειοχειρουργικής τον Μάιο του 2016 μετά την άσκηση του στα νοσοκομεία Γ. Γεννηματάς Αθηνών και Κοργιαλένειο Μπενάκειο (Ερυθρός Σταυρός). Κατέχει Μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών: Νεότερες Ενδαγγειακές τεχνικές (2012) από το Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Πανεπιστήμιο του Μιλάνο Bicocca. Από το 2018 διαθέτει κρατική άδεια εκτέλεσης αγγειακών υπερήχων , ενώ είναι και Υποψήφιος Διδάκτωρ στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. Για 2 χρόνια εργάστηκε ως Επιστημονικά Υπεύθυνος στην Α΄ Αγγειοχειρουργική κλινική του Δ.Θ.Κ.Α. ΥΓΕΙΑ, ενώ από τον Φεβρουάριο του 2023 δέχθηκε μια νέα πρόκληση-πρόταση στην καριέρα του να συμμετάσχει στην ανασύσταση της Γ’ Αγγειοχειρουργικής-ελάχιστα επεμβατικής- κλινικής του Metropolitan General. Παράλληλα, διατηρεί ιατρείο στην Νέα Ιωνία. Έχει έντονη παρουσία στην Αγγειοχειρουργική κοινότητα με παρουσιάσεις, δημοσιεύσεις καθώς και διακρίσεις.