fbpx
Εμβοές (βουητό στο αυτί): Πώς αντιμετωπίζονται

Εμβοές (βουητό στο αυτί): Πώς αντιμετωπίζονται

Γράφουν:
Ιάκωβος Πετμεζάκης
Καθηγητής Ωτορινολαρυγγολογίας, Επιστημονικός Διευθυντής Ιατρικής Πίστης
Βασίλειος Γρηγορίου,
Ωτορινολαρυγγολόγος, επιστ. Συνεργάτης Ακουολογικό Τμήμα Ιατρικής Πίστης

Οι εμβοές είναι η αντίληψη ήχων μέσα στο αυτί που πολλές φορές περιγράφεται από τους ασθενείς ως βούισμα. Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία του Ακουολογικού Τμήματος της Ιατρικής Πίστης τα τελευταία 30 χρόνια, το 15-20% των ασθενών που προσήλθαν για εξέταση στα αυτιά, αναφέρουν το σύμπτωμα αυτό ως βασανιστικό και σε πολλές περιπτώσεις διαταράσσει και τον ύπνο τους. Κυρίως είναι μόνο ενήλικες, δεν υπάρχουν στοιχεία για παιδιά. Οι ασθενείς περιγράφουν το βουητό κυρίως, τις νυχτερινές ώρες.

Οι εμβοές μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά την ποιότητα ζωής μας και μειώνουν την καθημερινή ενέργεια στο εργασιακό περιβάλλον. Αναφέρονται επίσης δυσκολίες στη συγκέντρωση και τη μνήμη. Κάθε είδος εμβοών κρύβει έναν διαφορετικό παθολογικό μηχανισμό. Σε κάθε περίπτωση, η ορθή εκτίμηση των ασθενών κρίνεται αναγκαία και η εξέταση γίνεται από 3 ειδικότητες:

Α) ωρλ
Β) ορθοπεδική
Γ) νευρολογική

Ο έλεγχος από τις 3 αυτές ειδικότητες, μπορεί να καταλήξει κατά περίπτωση στις εξής εξετάσεις:

  • πλήρης ακουολογικός έλεγχος (τυμπανόγραμμα, ακουόγραμμα, κυρίως όμως ο έλεγχος της ακοής με ακουστικά προκλητά δυναμικά του εγκεφαλικού στελέχους)
  • ηλεκτροεγκεφαλογράφημα με χαρτογράφηση εγκεφάλου
  • μαγνητική τομογραφία αυχενικής μοίρας, λιθοειδών και εγκεφάλου καθώς και
  • Triplex καρωτίδων και σπονδυλικών αρτηριών.

Τι προκαλεί τις εμβοές;

H έκθεση σε δυνατούς ήχους (μουσική κ.α.), η συσσώρευση κεριού στον ακουστικό πόρο, η πτώση της ακοής (βαρηκοΐα), οι παρενέργειες φαρμάκων, η δυσλειτουργία ευσταχιανής σάλπιγγος, η ωτοσκλήρυνση, οι καλοήθεις όγκοι του ακουστικού νεύρου, οι καρδιαγγειακές παθήσεις, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ-καφεΐνης, οι αγχώδεις διαταραχές, η κατάθλιψη, είναι μερικές από τις αιτίες που προκαλούν τις εμβοές.
Επίσης, οι κακοήθεις όγκοι του εγκεφάλου, τα αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια, η εργασία σε θορυβώδες περιβάλλον και η χρήση ακουστικών για μουσική, ενοχοποιούνται για την πρόκληση βουητών στα αυτιά.

Ποια είναι η θεραπεία

Η θεραπεία προσδιορίζεται από το συμπέρασμα που εξάγεται μετά από τη συνεργασία των τριών ειδικοτήτων, πράγμα το οποίο σε πολλές περιπτώσεις δεν καταλήγει σε κάποια ακριβή διάγνωση.
Από την εμπειρία των 30 ετών λειτουργίας του ακουολογικού τμήματος της Ιατρικής Πίστης, φαίνεται πως αγγειοδιασταλτικά φάρμακα των εγκεφαλικών αγγείων έχουν βοηθήσει σε μικρό ποσοστό τους ασθενείς.
Εάν ο πλήρης κλινικοεργαστηριακός έλεγχος τον οποίο περιγράψαμε δεν έχει κάποιο θετικό συμπέρασμα, τότε ζητάμε την συνεκτίμηση από ειδικό ψυχοθεραπευτή κι αυτό γιατί πολλές φορές η γνώμη της ειδικότητας αυτής συνδυασμένη με τη σωματική άσκηση, βοηθά το άτομο να αγνοήσει και να αντιμετωπίσει καλύτερα τις εμβοές καθώς και να βελτιώσει το νυχτερινό του ύπνο.