● Κυστεοσκόπηση
● Βιοψία προστάτη αδένα
● Ουροροομετρία (ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ)
● Αλλαγή/τοποθέτηση ουροκαθετήρα
● Μικροχειρουργικές επεμβάσεις
● Λοιμώξεις ουροποιητικού συστήματος
● Καρκίνος νεφρών, κύστεως, προστάτη και ανδρικών γεννητικών οργάνων
● Ανδρική υπογονιμότητα
● Λιθίαση ουροποιητικού συστήματος
● Στυτική δυσλειτουργία
● Υπερπλασία του προστάτη αδένα
Με την κυστεοσκόπηση γίνεται ενδοσκοπικός έλεγχος του κατώτερου ουροποιητικού συστήματος. Ειδικότερα, αφορά την υπό έμμεση όραση επισκόπηση της πεϊκής και της προστατικής μοίρας της ουρήθρας, του αυχένα της ουροδόχου κύστης, του βλεννογόνου της κύστης στο σύνολό της και τα ουρητηρικών στομίων. Χρησιμεύει στη διάγνωση στενώματος της ουρήθρας, εκκολπωμάτων της ουροδόχου κύστης, λιθίασης του κατώτερου ουροποιητικού και ουροθηλιακού καρκίνου της κύστης.
Διαρκεί 5 έως 10 λεπτά και δεν απαιτείται ειδική προετοιμασία του εξεταζόμενου.
Ο καρκίνος της ουροδόχου κύστης αποτελεί τον 7ο συχνότερο καρκίνο κι έχει άμεση & ισχυρή συσχέτιση με το κάπνισμα.
Η βιοψία του προστάτη είναι μια ελάχιστα επεμβατική διαγνωστική εξέταση που έχει σκοπό τη λήψη δειγμάτων ιστού του αδένα. Η διαδικασία διενεργείται υπό υπερηχογραφική καθοδήγηση, μετά από χορήγηση ήπιας καταστολής στον εξεταζόμενο από ιατρό αναισθησιολόγο. Διαρκεί 20 με 30 λεπτά και απαιτείται η αποφυγή λήψης υγρών έως και δύο ώρες πριν τη βιοψία και στερεών τροφών τουλάχιστον έξι ώρες πριν.
Μετά την εξέταση δεν επιτρέπεται η οδήγηση, η έντονη σωματική δραστηριότητα ή εργασία και η λήψη αλκοόλ. Σε περίπτωση που ο εξεταζόμενος λαμβάνει αντιπηκτική αγωγή, θα πρέπει να ενημερώσει εγκαίρως τον ιατρό.
Ο καρκίνος του προστάτη αδένα είναι ο 2ος συχνότερος καρκίνος στους άνδρες και η συχνότητα εμφάνισής του αυξάνεται με την ηλικία.
Ουρυοροομετρία ονομάζεται η καταγραφή της ροής των ούρων κατά τη διάρκεια της ούρησης με τη βοήθεια ηλεκτρονικών μέσων. Χρησιμεύει στη διαγνωστική εκτίμηση ασθενών με συμπτωματολογία από το κατώτερο ουροποιητικό σύστημα. Η ροή καταγράφεται σε ειδική συσκευή (ουροροόμετρο) και υπολογίζει το χρόνο ροής, τη μέγιστη ροή και τον όγκο των ούρων.
Αποτελεί συμπληρωματικό διαγνωστικό εργαλείο για τους ασθενείς με δυσουρικά ενοχλήματα.